Η Νηστεία Των Κρητικών

Η Νηστεία Των Κρητικών
της Χρυσούλας Κατσούγκρη
διαιτολόγος-διατροφολόγος

Η Κρητική Νηστεία αποτελεί πρότυπο νηστείας μακράς ή μικρότερης διάρκειας που προσφέρει στον οργανισμό μας περιοδική διατροφική αποτοξίνωση απαλλάσσοντας το αίμα από περίσσειες βλαβερές ουσίες.

Με την έναρξη της γίνεται αποχή κυρίως από την κατανάλωση ζωικού λίπους, αλλά και του λίπους των γαλακτοκομικών δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό να βελτιώσει τις τιμές των λιπιδίων αφού περιορίζει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και αρκείται σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) τα οποία είναι σαφώς πιο υγιεινά.Η αλήθεια είναι πως οι νηστείες που τηρούνται ετησίως προέρχονται από τα βάθη των αιώνων και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της Μινωικής Διατροφής που αποτελούσε πρότυπο λιτότητας αλλά ταυτόχρονα ένα πλήρες σιτηρέσιο με βάση τις συνθήκες και διατροφικές ανάγκες της εποχής.

Η καθημερινή τους λοιπόν διατροφή περιελάμβανε λάδι και ελιές, κριθάρι, όσπρια, οστρακοειδή, χόρτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και άλλα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν ποικιλία αρωματικών βοτάνων για επιπλέον γεύση και άρωμα. Το κρασί επίσης συνόδευε όλα τα γεύματα τους. Η νηστεία των Κρητικών υπερέχει έναντι της νηστείας των υπολοίπων λαών της Μεσογείου παρόλο που το ελαιόλαδο αποτελεί κοινός παρανομαστής κι αυτό οφείλεται στην ποιότητα των τοπικών εδεσμάτων τα οποία παρασκευάζονταν με πρώτες ύλες που χαρακτηριζόταν από την εποχικότητα. Ο κρητικός λαός ανέκαθεν μαγείρευε με ότι είχε στον κήπο του ή ότι του πρόσφερε σε αφθονία η φύση. Συγκεκριμένα η Κρητική Νηστεία παρέχει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από την παραδοσιακή διατροφή αφού ανά 100 γραμμάρια τροφής αποδίδει στον οργανισμό 142 θερμίδες αντί 104. Επιπλέον, εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β9, Β12) αλλά και άλλων όπως είναι η βιταμίνη C, K καθώς και μεταλλικών στοιχείων με κυριότερα το κάλιο και το μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμα:  Η ιστορία της Κρητικής διαλέκτου και το λεξιλόγιο της – Κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Άλλο ένα πλεονέκτημα της Κρητικής νηστείας είναι ότι προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Πρόκειται για πρωτεΐνες που τις βρίσκουμε σε φυτικές τροφές οι οποίες με κατάλληλους συνδυασμούς αποδίδουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα όσπρια με το ψωμί αν συνδυαστούν μεταξύ τους. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στον ανθρώπινο οργανισμό να αποτοξινωθεί με φυσικό τρόπο παρέχοντας αντιοξειδωτικές ουσίες σε αφθονία. Κατά τη διάρκεια της νηστείας οι Κρητικοί παλαιότερα αλλά και μέχρι σήμερα, κυρίως στα χωριά τρέφονταν με βολβούς και πικρά χόρτα τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, παράγοντες που προστατεύουν την καρδιά. Τα σαλιγκάρια δε λείπουν ποτέ από το κρητικό τραπέζι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες και ταυτόχρονα φτωχή σε λίπη, ανόργανα άλατα και υδατάνθρακες. Το ζυμωτό ψωμί και ο γνωστός κρητικός ντάκος κυριαρχούν σε όλα τα γεύματα της ημέρας εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων, βιταμινών Β, αλλά και μεταλλικών στοιχείων. Στο εβδομαδιαίο τους διαιτολόγιο δεν παραλείπουν τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς που παρέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες αλλά και φυτο οιστρογόνα τα οποία είναι ιδιαιτέρα χρήσιμα σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή πάσχουν από οστεοπόρωση. Τα μαλάκια και τα οστρακοειδή είναι εξίσου θρεπτικά με τις υπόλοιπες τροφές ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά που στο νησί υπάρχουν σε αφθονία βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την παθολογία διαφόρων ειδών καρκίνου (προστάτη, μαστού, παχέος εντέρου). Μάλιστα προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C.

Με λίγα λόγια η κρητική νηστεία είναι απλή και λιτή χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά και χαρίζει ευδιάκριτες γεύσεις χωρίς περιττά καρυκεύματα. Το κύριο συστατικό φαγητών και εδεσμάτων είναι το ελαιόλαδο, ενώ το κόκκινο κρασί αποτελεί συνοδευτικό, η πρόσληψη του οποίου ανέρχεται σε 2 μικρά ποτηράκια ημερησίως και βοηθά στη καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς. Χάρη σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει η νηστεία του Κρητικού λαού την καθιστούν ως ένα άριστο πρότυπο διατροφικής νηστείας αφού καταφέρνει να εξασφαλίσει στον οργανισμό όχι μόνο την απαιτούμενη ενέργεια, άλλα και όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη σε καθημερινή βάση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Κρητικοί να αποκτούν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μηχανισμούς άμυνας εναντίον σοβαρών ασθενειών.

Διαβάστε ακόμα:  Μουσική Καταγραφή στην Κρήτη 1953-54. Υλικό από την έρευνα του Samuel Baud-Bovy

Πηγή: ekthesikritis.gr

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

σχόλια